Wormenbak

Wat een geluk hadden we vorig jaar, dat we ons tuin- en keukenafval op de composthoop kwijt konden aan onze moestuin (beschikbaar gesteld stukje grond van de gemeente). Dit jaar echter kozen we er voor om ons terras om te toveren tot een moestuin (lees: hof van Eden). Principieel willen we dan ook niet composteren op een ander…

Dus hoe doen we dat dan? We willen  niet terug onze groen container vullen en die om de twee weken laten ‘afvoeren’, want we hebben zelf ook wel nood aan die lekkere compost en meststoffen die bij het composteren vrij komen. En een composthoop op ons terras is nu net een brugje te ver 😉

Mijn beste vriendin inspireerde me tot het maken van een wormenbak. Aan de slag dus.

Ik kocht drie Allibert boxen van 3,99 euro. Je kan ook andere boxen gebruiken, belangrijk is dat je ze kan stapelen zodat ze in elkaar schuiven en er onderaan nog wat ruimte open blijft. Ik kocht twee grijze (niet doorschijnend, wormen houden niet van licht) en één groene doorzichtige bak voor het percolaat oftewel “De Wormenthee” 🙂 . Op heel wat blogs lees je dat je regelmatig moet checken of er niet te veel vocht in zit, dat kan ik dus eenvoudig weg zien door de box heen. Vergeet ook niet een goed passend deksel (niet doorschijnend), liefst van dezelfde fabrikant te kopen (2,99 euro).

 

In de grijze bak maakte ik volgens een raster van 5cm x 5cm heel wat gaten met een diameter van 1cm. Hierdoor kunnen de wormen straks vrij rondkruipen van de ene naar de andere bak. Het percolaat kan dan ook zonder probleem doorlopen naar de groene vergaarbak. Let wel op dat er geen scherpe randjes overblijven, vijl of schuur ze desnoods even bij. Een wormpje heeft een teer velletje 😉 .

IMG_1608

Het deksel perforeerde ik langs de bovenkant, maar dat blijkt misschien niet zo’n goed idee, want de regen kan natuurlijk zo naar binnen lopen en daar houden onze nieuwe vrienden niet van. Ik ga het even afwachten en als dat het geval zou zijn, dan pas ik het wel aan. UPDATE: net stevige plensbui en er liep idd water in, straks als het droog is naar plan B, nu even extra dicht deksel 🙂 Ik voorzie in ieder geval wel dat elke opening, ook aan de handvaten gedicht wordt met vliegengaas, om fruitvliegjes te vermijden.

En dan starten we de bak eindelijk op. Eerste taak: wormenzoektocht in de composthoop van het Mieleke in As. Check. Daarna de bakken zo stapelen dat bak 1 in bak T (groene) staat. Bak 2 hebben we voorlopig niet nodig, pas als er 15cm in bak 1 staat gaat deze er bovenop. We voeren de wormen dan vanaf bak 2 en de wormen zullen migreren van 1 naar 2.

Wat mag wel en niet in de wormenbak als voer? Dat is een goeie vraag. Ik heb een overzichtje gemaakt dat je hier kan downloaden “Beknopte handleiding wormcomposteren” en afdrukken (hang ze in de buurt van de wormenbak, zo maak je geen fouten – je wormen kunnen anders sterven 😦 ).

IMG_1606

Dit zijn mijn bronnen die ik raadpleegde om de bak klaar te krijgen:

Succes!

istock-118544108-1500x430

One thought on “Wormenbak

  1. Pingback: Logbord | Ik moestuinier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s